Zeven tips voor de omgang met de kinderen

Het blad Happinez geeft zeven tips voor de omgang met de kinderen na een scheiding. 

Het blad Happinez (‘Inspiratie voor een bewust leven, vanuit jezelf en voor de wereld. Wise, positive and loving life.’) besteedt regelmatig aandacht aan wat  het noemt ‘Mindful scheiden’. Deze keer zeven tips om het je kind(eren) íets makkelijker te maken.

Uit de tips van het verhaal ‘7x houvast in woelige tijden’:

1  ‘Wij blijven papa en mama’
(…) Een van de dingen die kinderen echt helpt, zegt ze, is als je elkaar gewoon ‘papa’ en ‘mama’ blijft noemen – en dus niet dat afstandelijke ‘je vader’ of ‘je moeder’. Nóg fijner is het als je het blijft hebben over ‘wij’, als het gaat om zaken die je kind aangaan. ‘We hebben het erover gehad, en we vinden…’ Dat geeft kinderen een veilig gevoel.(…)

2  ‘Ik ben er voor jou’
(…)“Kinderen zijn óók een partij in de scheiding. Vraag wat hen helpt om het voor hen gemakkelijker te maken.” (…) Aandacht is ook: erkennen dat er voor je kind veel verandert, en je kind de ruimte geven om erover te praten. (…)

3  Wees hun routeplanner
(…)Kinderen, van elke leeftijd ook, hebben een routeplanner nodig. Ze willen weten wat er gaat gebeuren en wat er gaat veranderen. (…)

4  Hou je kind uit de wind
(…)Kinderen voelen zich snel verantwoordelijk voor hun ouders. Ze vinden het zielig voor papa als hij nog geen nieuwe vriendin heeft, ze vinden het zielig voor mama als ze lol hebben getrapt met papa en ze voelen het haarfijn aan als je boos of verdrietig bent. Kinderen trekken vaak zelf niet aan de bel, want ze willen niet tot last zijn, maar intussen gaat er van alles om in dat koppie waar je als ouder geen weet van hebt. Vuistregel: kinderen hoeven niet voor hun ouders te zorgen.  (…)

5  Papa en mama zijn allebei lief
(…)Kinderen blijven vrijwel altijd loyaal aan allebei de ouders. Het grootste cadeau voor je kind is als jij en je ex ontspannen met elkaar om kunnen blijven gaan. (…)probeer je ex in de eerste plaats te zien als ouder van je kind, iemand die net zoveel van je kind houdt als jij en die voor je kind net zo belangrijk is. Daarvoor moet er waarschijnlijk echt een knop om, zeker als de scheiding stroef verloopt en jullie als exen juist níet goed met elkaar overweg kunnen, maar het kan de communicatie echt helpen. (…)

6  Kom, we gaan leuke dingen doen!
(…) Als ouders gelukkig zijn, kunnen kinderen gemakkelijker verder met hun leven. Werk dus aan je geluk.“ (…)

7  Er komen altijd nieuwe kansen
(…) “Het is een proces van vallen en opstaan. Je kunt gewoon niet altijd naar je waarden leven, dat lukt niemand. Je wilt een zorgzame ouder zijn, en toch maak je een keer ruzie waar je kind bij is. Maar die waarde houd je vast. Er komen altijd nieuwe kansen om het beter te doen.” (…)

 

Lijstje
(…)Maak een lijstje van tien waarden die jou aanspreken. Bijvoorbeeld: eerlijkheid, creativiteit, natuur, zorgzaamheid. Streep er steeds een af, tot je er drie over hebt. Dat zijn de waarden die voor jou het belangrijkst zijn.
Bedenk bij elk van die drie waarden een actie. Binnen nu, een week, een maand. Bijvoorbeeld, bij ‘aandacht’ kun je nu je mobiel wegleggen, morgen samen het lievelingskostje van je kind koken, dit weekend een hele middag iets doen wat je kind graag wil.
Schrijf je waarden en acties op in een notitieboekje, zodat je kunt zien of je ernaar handelt. (…)

 

> Lees het hele artikel ‘Mindful scheiden – 7x houvast in woelige tijden’ (via Blendle)