GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Wat zijn de kosten van mediation?

Wat kost mediation? Het antwoord op die vraag verschilt nogal van situatie tot situatie. Toch wilt u natuurlijk weten waar u financieel aan toe bent.

Wij zijn geen prijsstunters

We behandelen uw scheiding met zorg en aandacht. Alles is gericht op bestendige en betrouwbare afspraken tussen de partners die gaan scheiden. Als er ook kinderen in het spel zijn, is het voor hun toekomst belangrijk dat ouders afspraken maken, die rust brengen en dat kinderen geen last hebben van de spanningen die vaak gepaard gaan met een scheiding. Afspraken die vaak jaren dienst moeten doen. Dat vergt zorgvuldigheid en dat vergt kennis van zaken. Wij bieden die kwaliteit en wij zullen het noodzakelijke overleg daarom nooit afraffelen.
Dat is úw en óns belang.

Wanneer u denkt dat onze aanpak bij u zou kunnen passen, belt u ons voor een kennismakingsgesprek. Dat gesprek is kosteloos en helemaal vrijblijvend.

Op basis van dat gratis kennismakingsgesprek (van een half uur) maken wij een schatting van het aantal uren dat in uw situatie nodig is voor een succesvolle mediation. Bij een huwelijk moet de scheiding ingediend worden bij de rechtbank. Daarvoor zorgt onze advocaat. Dat zit ook in onze kostenraming. Zo krijgt u een realistisch beeld van de kosten.

Maar voor alle duidelijkheid: het wordt nooit ‘aangenomen werk’, omdat er tijdens de mediation problemen naar voren kunnen komen waar alleen u invloed op heeft. Gelukkig leert de praktijk dat onze kostenraming meestal aardig klopt.

Ook als er een oriënterend gesprek met bijvoorbeeld een makelaar of een kindercoach wordt gevoerd, is dat gesprek kosteloos.

Waar moet u aan denken als het gaat om de kosten van een scheiding?

Om toch enig houvast te geven: de kosten van een eenvoudige echtscheiding bedragen in de praktijk zo’n € 800,- per persoon. Als u ongehuwd samenwoont hoeft u niet naar de rechtbank en hebt u ook geen advocaat nodig. Een eenvoudige scheiding zonder kinderen kost dan ongeveer € 500,- per persoon.

Eenvoudig wil zeggen: een (echt)paar met een huurwoning, geen kinderen en geen alimentatie. Maar vaak is het niet eenvoudig. Er moet worden berekend of er partner- of kinderalimentatie moet worden betaald. Soms moeten er huwelijkse voorwaarden worden bekeken op juridische voetangels en klemmen en regelmatig komt het voor dat een onderneming bij de echtscheiding is betrokken met alle financiële gevolgen van dien.

‘Gratis’ rechtsbijstand

Voor wie het niet kan betalen en aan door de overheid gestelde voorwaarden voldoet op het gebied van inkomen en vermogen, ontvangt een subsidie. Als u in aanmerking komt voor ‘gratis’ rechtsbijstand, dan dienen wij voor u de aanvraag in bij de Raad voor Rechtsbijstand. De subsidie is dan voor de kosten van de advocaat en de mediator. ‘Gratis’ rechtsbijstand houdt wel in dat u een eigen bijdrage betaalt. Voor mediation is dat nooit meer dan € 61 of 121 per persoon (bedragen van 2024). Deze bedragen zijn inclusief de kosten van een advocaat. Als uw scheiding ingediend moet worden bij de rechtbank krijgt u ook nog een flinke subsidie op de griffierechten.

Het kan gebeuren dat de één wel in aanmerking komt voor de subsidie en de ander niet. Er wordt namelijk naar ieders inkomen afzonderlijk gekeken. We kunnen dan natuurlijk ook een kostenraming maken voor degene zonder de subsidie.

‘High trust’ mediation

Voor onze werkwijze en transparantie hebben wij van de Raad voor de Rechtsbijstand het predicaat ‘High Trust’ gekregen.

Maatwerk
Een scheiding is maatwerk en afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Onze ervaring is dat een vlotte scheiding gemiddeld zo’n 6 tot 10 uren kost.

Online mediation
De ervaring leert dat online mediation doorgaans minder tijd kost. U moet het dan wel eens zijn over een aantal zaken of het daar vlot over eens kunnen worden.

Gratis kennismakingsgesprek
Mail ons,
dan nemen we contact met u op voor een vrijblijvende kennismaking.

© 2020 – SamenScheiden (fotografie: Paul Tolenaar)