Minister Koolmees: ‘Helft pensioen voortaan automatisch naar ex’

Na een echtscheiding wordt het pensioen voortaan automatisch verdeeld over beide ex-partners. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde dit gisteren voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit het bericht van het ministerie:
‘Na een scheiding heb je recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Maar dat moet je  wel op tijd doorgeven aan je pensioenfonds, binnen 2 jaar. Als je dat vergeet of te lang uitstelt, moet je de uitbetaling zelf met je ex-partner regelen, ook als die daar geen zin in heeft.

Minister Koolmees: ‘Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger. We gaan het automatisch regelen. Zo worden kwetsbare partners beter beschermd. En beide ex-partners krijgen meer regie op hun eigen financiële planning.’

Pensioenfondsen moeten de pensioenrechten ook direct na scheiding gaan verdelen tussen de ex-partners. Nu gebeurt dat pas vlak voor de ingang van het pensioen, waardoor ex-partners levenslang afhankelijk van elkaar blijven voor beslissingen over hun pensioen. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer het pensioen moet ingaan.

Straks kunnen beide ex-partners los van elkaar beslissen en beschikken over het verdeelde pensioen.  Beide ex-partners krijgen daarmee meer regie op hun eigen financiële planning. Na de scheiding is in je pensioenoverzicht meteen duidelijk hoeveel pensioen je later kan verwachten.

Koolmees gaat dit regelen door een aanpassing van de zogeheten Wet verevening pensioenenrechten bij scheiding uit 1995. Hij wil die medio 2019 bespreken met de Tweede Kamer. De komende tijd werkt hij het voorstel verder uit met de pensioensector, het Actuarieel Genootschap en andere betrokkenen.’

In de loop van volgend jaar hoopt Koolmees zijn wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

> Rijksoverheid: Pensioen automatisch verdeeld bij scheiding’, 9 maart 2018

> Nederlands Dagblad: ‘Helft pensioen voortaan automatisch naar ex’, 10 maart 2018 (via Blendle)

 

Foto: Rijksoverheid