Alimentatie stijgt in 2023 met +3,4%

Jaarlijks in november publiceert het ministerie van Rechtsbescherming het percentage waarmee de alimentatie voor het nieuwe kalenderjaar wordt aangepast. Zo kan alimentatie de ontwikkeling van koopkracht bijhouden. Het percentage wordt vastgesteld aan de hand van de gemiddelde loonstijgingen. Die worden weer berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Voor 2023 is dat stijgingspercentage vastgesteld op +3,4%. U berekent de nieuwe bedragen eenvoudig op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.

Alimentatie stijgt

Dat betekent dat alle kinderalimentatie en ook partneralimentatie stijgt. Vanaf 1 januari 2023 gaan de bedragen met 3,4% omhoog. Als alimentatieplichtige moet u hier zelf voor zorgen. Dus voor aankomend jaar 2023 gaat u berekenen wat de nieuwe kinderalimentatie en partneralimentatie wordt. U betaalt dan maandelijks voortaan het nieuwe geïndexeerde bedrag. Een tip is om dit iedere maand automatisch te doen. Dan hoeft u er niet steeds aan te denken. U kunt dit regelen via internetbankieren. Met een automatische maandelijkse overboeking betaalt u op tijd de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Dat is wel zo fijn. Voor uzelf en ook voor de ontvanger.

Afgelopen 5 jaren waren de indextatiepercentages als volgt:

2022: 1,9%

2021: 3,0%

2020: 2,5%

2019: 2%

2018: 1,5%

Wijziging van omstandigheden

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er veranderingen zijn. We noemen dat een wijziging van omstandigheden. Deze hebben invloed op alimentatie. Dat klinkt misschien wat vaag. De persoonlijke situatie van u of uw ex-partner is veranderd ten opzichte van de scheiding. Een voorbeeld is de verandering van inkomen bij één van u beiden. Of misschien is de zorgverdeling voor de kinderen gewijzigd. Maar het kan ook zo zijn dat een van u beiden weer getrouwd is. Door al die veranderingen kan het gebeuren dat de alimentatie dus niet meer klopt. Er kunnen dus vele redenen zijn om opnieuw naar de alimentatie te kijken. U kunt bij ons terecht voor een herberekening van de alimentatie. Neem gerust contact met ons op.