Alimentatie stijgt in 2022 met +1,9%

Jaarlijks wordt alimentatie aangepast. Deze wordt geïndexeerd. Dat wil zeggen aangepast. Zo kan alimentatie de ontwikkeling van koopkracht bijhouden. Het ministerie van Rechtsbescherming publiceert het indexatie percentage altijd in november. Dat gebeurt aan de hand van de loonstijgingen. Die worden weer berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Voor 2022 is dat stijgingspercentage vastgesteld op +1,9%. U berekent de nieuwe bedragen eenvoudig op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.

Alimentatie stijgt

Dat betekent dat alle kinderalimentatie en ook partneralimentatie stijgt. Vanaf 1 januari 2022 gaan de bedragen met 1,9% omhoog. Als alimentatieplichtige moet u hier zelf voor zorgen. Dus voor aankomend jaar 2022 gaat u berekenen wat de nieuwe kinderalimentatie en partneralimentatie wordt. U betaalt dan maandelijks voortaan het nieuwe geïndexeerde bedrag. Een tip is om dit iedere maand automatisch te doen. Dan hoeft u er ook niet steeds aan te denken. U kunt dit regelen via internetbankieren. Met een automatische maandelijkse overboeking betaalt u op tijd de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Dat is wel zo fijn. Voor uzelf en ook voor de ontvanger.

Wijziging van omstandigheden

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er veranderingen zijn. We noemen dat een wijziging van omstandigheden. Die hebben invloed op alimentatie. Dat klinkt misschien wat vaag. De persoonlijke situatie van u of uw ex-partner is veranderd ten opzichte van de scheiding. Een voorbeeld is de verandering van inkomen bij één van u beiden. Of misschien omdat de zorgverdeling voor de kinderen gewijzigd is. Maar het kan ook zo zijn dat een van u beiden weer getrouwd is. Door al die veranderingen kan het gebeuren dat de alimentatie dus niet meer klopt. Er kunnen dus vele redenen zijn om opnieuw naar de alimentatie te kijken. U kunt bij ons terecht voor een herberekening van de alimentatie. Neem gerust contact met ons op.